Wielerexpress 2005 - Wielermens Joop van Vliet en zijn strijd tegen kanker
Wielerexpress
Wielerexpress 2005 - Wielermens Joop van Vliet en zijn strijd tegen kanker

‘De fiets redde reeds tweemaal mijn leven’

Een Heldenrol is slechts voor weinig (amateur)wielrenners weggelegd. De opvulling van het peloton bestaat uit anonieme renners. Logisch, want dit is een wetmatigheid die altijd zal blijven gelden. Veel renners mijmeren echter – vooral bij het ouder worden – over de al of niet terechte redenen, waardoor zij niet op de eerste rang hebben kunnen plaats nemen. Maar dat terzijde. Het peloton van ‘minder begaafden’ is groter dan dat van de ‘hoog begaafden’. Maar juist de renners uit het eerstgenoemde peloton, de losers ( en vaak ook de lossers) hebben het mooiste verhaal, want juist zij - zonder de anderen tekort te willen doen - houden van het cyclisme en dat is de enige drijfveer waarop sportbeleving mogelijk is. Kortom, je komt deze sportliefhebbers, in de meest letterlijke betekenis van het woord, in iedere sportdiscipline tegen en dan vooral in The Magic World van het cyclisme.
Joop van Vliet behoort tot het peloton van de ‘anonieme wielrenners’.
Niet direct een reden om aandacht aan hem te besteden in Wielerexpress 2005, ware het niet dat Joop een gevecht voert om tot dit peloton te blijven behoren, omdat het er tot tweemaal toe naar uitzag dat kanker hem op de kant zou zetten en hem zelfs zou noodzaken te ‘lossen’. Pas dan blijkt hoe de wonderbaarlijke passie voor het fietsen een mens vroegtijdig een signaal kan geven dat de dood op de loer ligt. Het gevolg hiervan is dat Joop na een soms ogenschijnlijk ongelijke strijd – maar dat is hij in de wielerwereld gewend – toch met de ‘armen omhoog’ de eindstreep bereikte en daardoor het seizoen 2005 met de spirit van een jeugdrenner tegemoet gaat.
Zijn optimale doel is om ooit nog eens wereldkampioen te worden bij de veteranen. Dat is niet onmogelijk, want aanvankelijk leek Joop ook kansloos in zijn strijd tegen kanker, maar deze strijd lijkt hij gewonnen te hebben, waardoor de kans om nog eens de titel bij de veteranen te behalen niet langer een utopie behoeft te zijn.
Het bizarre is dat wij in Wielerexpress het 50+ veteranenpeloton wel eens spottend de Terminalen noemen. Het deert Joop niet, want in de figuurlijke zin van het woord lijkt hij dit peloton reeds voorgoed uit het wiel gereden te hebben en dat wil hij ook doen in de letterlijke betekenis van het woord. De 50+ ers zijn dus gewaarschuwd: Joop van Vliet is coming...

Wielerexpress 2005 - Wielermens Joop van Vliet en zijn strijd tegen kanker

Lees verder van blz. 106 tot en met blz. 111 in Wielerexpress 2005.