Wielerexpress 2005 - Odwin Bink zegekoning 2004
Wielerexpress
Wielerexpress 2005 - Odwin Bink zegekoning 2004

Tussen winst en verlies ligt vaak een levensgroot verschil, zelfs als dat maar ‘een banddikte’ betreft. Je kunt soms winnen met geluk of verliezen door ongeluk. Als je in één seizoen echter achttien criteriums wint, dan ben je gewoon een van de beste of misschien wel de allerbeste renner in het peloton. Helaas rust er op de criteriums voor veel renners en begeleiders nog altijd een taboe. Wat de renners betreft is dat vaak gebaseerd op een gebrek aan talent en onkunde en wat de begeleiders betreft een gebrek aan inzicht en stielkennis. De criteriums vormen sinds hun bestaan in menig opzicht de basis van de wielersport. Een renner die criteriums kan winnen, is ook in staat om – als hij dat wil – klassiekers goed te rijden of te winnen. Andersom is dat niet altijd het geval. Kortom, renners die de criteriums schuwen bezitten niet het keurmerk van het Gilde der Coureurs.
Odwin Bink (34) is een criteriumspecialist. Niet omdat hij alleen maar leep en link is, maar ook omdat hij hard kan fietsen en een van de rapste – zoniet de allerrapste – renner is in het peloton. Hij presenteert zich bewust als een mondig Amsterdams lefgozertje en showbinkie (!), maar hij etaleert dit in positieve zin en is beslist geen Amsterdams patsertje. Odwin Bink is een gedreven wielrenner die leeft voor zijn sport en houdt van de criteriums. ‘Soigneren en show’ maar daarnaast ook ambitie en bezetenheid, staan bij hem hoog in het vaandel en die combinatie is vaak het watermerk van de ware coureur.
Zijn levenspartner Sissy van Alebeek (28) – één van de beste wielrensters in Nederland – rijdt eveneens graag criteriums, maar start ook in diverse klassiekers. Beiden zijn zij naast het wielrennen zeer actief binnen het cyclimse wat betreft het ontwikkelen van allerlei nieuwe activiteiten. Odwin heeft de Stichting Promotie Criterium Wielrennen opgericht en samen met Sissy verzorgt en organiseert hij Fietstochten op Mallorca.

Dit alles is een reden voor een gesprek met twee jonge wielermensen, die sprankelende en bruisende ideeën hebben. Een verademing binnen een sportwereld waarin menigeen alleen maar achterover leunt en deel uitmaakt van de graaicultuur.

Wielerexpress 2005 - Odwin Bink zegekoning 2004

Lees verder van blz. 80 tot en met blz. 87 in Wielerexpress 2005.