Wielerexpress 2006 - De vliegende gans en zesendertig jaar later de verjaardag van Jan Janssen
Wielerexpress
Wielerexpress 2006 - De vliegende gans en zesendertig jaar later de verjaardag van Jan Janssen

Verjaardagen in familiekring zijn vaak verplichte nummers, waaraan we ons zoveel mogelijk onttrekken. ‘ Zomaar bijpraten’ op een willekeurig moment met familieleden, heeft vaak meer waarde dan het plichtmatig op elkaar gepakt zitten in een meestal te kleine huiskamer. Het gespreksbereik is daarbij vaak beperkt en zit je bovendien ook nog ingeklemd tussen mensen die niet kunnen luisteren en alleen maar hun eigen verhaal kwijt willen, dan is een verjaarsfestijn niet zelden een kastijding en kwelling. Vandaar mijn allergie voor dit soort seances, waar lang niet iedereen het mee eens zal zijn, maar dat is heel begrijpelijk. Kortom, verjaardagen in Huize Zomerlust zijn taboe!
Toch kunnen verjaardagen wél gezellig zijn als die in een bepaalde ambiance plaats vinden en men letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgt om ervaringen uit te wisselen en elkaar daardoor beter leert kennen.
Jan Janssen vierde op 22 mei – toevallig (?) ook mijn verjaardag – 2005 het bereiken van zijn vijfenzestigste levensjaar en ‘Jan & Tineke Zomer’ hadden, om welke reden is ons nog steeds niet duidelijk, het genoegen daarbij aanwezig te mogen zijn.
De locatie was het Strijboshof in Kalmthout. We koppelden er een overnachting aan vast in het nabijgelegen wielerhistorische Brasschaat, waardoor we aldaar na afloop met onder andere Bennie Ceulen, Karel Hamelink, Koos Tacx en bijbehorende echtgenotes nog een gezellige nababbel hadden. Kortom, een geweldig weekend.
Is dit interessant om te beschrijven in Wielerexpress? Een ieder mag daar verschillend over denken, want we kunnen de lezer ook deelgenoot maken van dit festijn met een summiere vermelding daarvan, maar op deze avond maakten we kennis met iemand die een ‘goed verhaal’ had en om die reden besteden we ruimschoots aandacht aan de ‘Verjaardag van Jan Janssen’.

Wielerexpress 2006 - De vliegende gans en zesendertig jaar later de verjaardag van Jan Janssen

Lees verder van blz. 126 tot en met blz. 129 in Wielerexpress 2006.


Fantastisch verhaal. Jo de Roo was mijn favoriet in die dagen. Een geweldige renner die zich goed kon zetten op een koers. En inderdaad zwaar ondergewaardeerd, maar niet bij de echte liefhebbers.
Ruud Goverde uit Oosterhout (05-10-13)
Ik het in navolging van Jo de Roo ook geprobeerd om de muur der muren te beklimmen. Helaas voor mij heeft de muur gewonnen. Zonder trucs of kunstgrepen is deze helling voor gewonen stervelingen niet te beklimmen. Respect voor Jo. Groot kampioen maar helaas voor velen te onbekend gebleven.
Maarten Scholtze uit Goirle (26-08-09)