Wielerexpress 2006 - Boegbeelden van weleer: Ton Vissers
Wielerexpress
Wielerexpress 2006 - Boegbeelden van weleer: Ton Vissers

In de editie 2004 stond een uitvoerig verhaal over Herman Krott als ‘Boegbeeld van weleer’. Herman Krott en Ton Vissers waren destijds een onverbrekelijk duo en zijn dat als ‘gezworen kameraden voor het leven’, altijd gebleven. De ruimte in de editie 2004 ontbrak om ook Ton voor het voetlicht te halen en in de editie 2005 was er een andere reden, waardoor het geplande verhaal niet doorging. Tijd dus om in deze editie dan toch eindelijk eens Ton Vissers (83) aan het woord te laten, want met name in de jaren zestig was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van het cyclisme in Nederland en voegde daar, samen met Herman Krott, een nieuwe dimensie en elan aan toe.
De periode dat Ton ploegleider was van de befaamde Willem II ploeg was gezichtsbepalend in de jaren 1966 tot en met 1970. Tijd dus voor een gesprek met een man die de wielersport veel heeft gegeven, maar er eigenlijk te weinig voor heeft
teruggekregen. Daar treurt hij niet om, want Ton is een geweldige levensfilosoof die nooit negatief achteromkijkt, maar altijd de positieve kanten in het leven koestert en nog bijzonder scherp van geest is. Dat blijkt uit zijn relaas.

Ton heeft veel vrienden aan het cyclisme overgehouden en een van zijn grootste wielervrienden is Koos Tacx, die hem bijzonder respecteert. Om die reden vertrekken we vanuit Wassenaar, samen met Koos en zijn steun en toeverlaat – en wielermens – Carel Hamelink. Ook Rini Wagtmans stelt het, samen met zijn vrouw Ria, op prijs om bij het gesprek aanwezig te zijn. Hierdoor zitten we, gekoesterd door een verwarmend najaarszonnetje, met een selectief gezelschap in de riante tuin van Ton en Will Vissers in de Vennelaan aan de rand van het fraaie Oisterwijk. We kijken uit op een lager gelegen meertje, ofwel ven, waarin rondzwemmende vissen om ‘brood vragen’. Een prachtig gebied dat een bijzondere sfeer schept voor een goed gesprek. Will Vissers is de charmante gastvrouw.
Ooit was zij als sopraan verbonden aan de Nederlandse Opera en zij etaleert nog steeds de klassieke schoonheid en grandeur die veel sopranen als een soort watermerk
uitstralen. Ton en Will delen al hun hele leven lief en leed. Een waarlijk gouden koppel.

Persoonlijk kennen we Ton al geruime tijd. Jaarlijks is hij ook aanwezig bij de ploegenvoorstelling van de Zeeuwse Ren en Toerclub Theo Middelkamp, waar we sinds 2002 als gast van sponsor Koos Tacx na afloop gezamenlijk in een nabij gelegen hotel overnachten. Bij die gelegenheid hebben wij Ton Vissers vaak beluisterd, als hij bij een goed glas rode wijn talloze anekdotes ten beste gaf. Nu is de situatie iets anders en is het gesprek niet langer vrijblijvend, maar afgekaderd. Om die reden stellen we aan Ton voor om apart te gaan zitten, zodat het interview binnen het aanwezige collectief niet alle kanten opwaait.
Ton gaat akkoord en de rest van het gezelschap gaat verder met geanimeerde gesprekken, waarbij het wielrennen veelal de spil is van de gespreksstof. Ook Henk Theuns komt zich melden. Hij is ook nu weer bereid gevonden om een aantal foto’s te maken.
De wielerliefhebber in de mens Henk Theuns overstijgt vaak zijn professie als fotograaf.

Wielerexpress 2006 - Boegbeelden van weleer: Ton Vissers

Lees verder van blz. 2 tot en met blz. 19 in Wielerexpress 2006.


Ik schrijf voor een buurtblad in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam een artikel over Hein van Breenen, die vroeger in De Koningsstraat heeft gewoond. Ik zou daar graag een twee foto's bij willen plaatsen, ik denk aan het portret met het merk locomotief erop, en een mooie actiefoto. Kunt u mij zeggen hoe ik in contact kan komen met Win van Eyle?
Veel dank,

Gerrit Wijnhoud, Raamgracht 104, 1011 KK Amsterdam
tel. 06-29303337
Gerrit Wijnhoud uit Amsterdam (30-05-10)