Wielerexpress 2006 - Michel Stolker
Wielerexpress
Wielerexpress 2006 - Michel Stolker

Het is eind jaren vijftig, begin jaren zestig als zich een nieuwe generatie jeugdige beroepsrenners aandient, die staat te trappelen van ongeduld om de nog actief zijnde glorieuze generatie Van Est, Voorting, Nolten en Wagtmans te vervangen. Onder de aanstormende jeugd bevinden zich ambitieuze en stijlvolle coureurs zoals Jo de Roo, Michel Stolker, Jo de Haan en Ab Geldermans.

Michel Stolker, geboren in 1933 en de oudste van genoemd viertal, is van hen overigens de enige renner die geen Grote Klassieker zou winnen, hoewel hij er diverse malen dichtbij was. Michel was een stylist en oogde als de ‘eeuwig gesoigneerde coureur’. Hij was met de bovenstaande drie andere renners een voorbeeld van nieuw elan binnen de wielersport, waardoor de periode met de ‘band om de nek’ definitief werd afgesloten. Vier jaar reed hij in Franse dienst en was hij een van de meesterknechten van het fenomeen Jacques Anquetil.
Weliswaar behaalde Stolker geen erelijst met talrijke grote overwinningen, maar hij behoorde wel tot de betere Nederlandse renners uit die periode. Hij viel in en buiten de koers op door zijn beschaafde en welbespraakte optreden. Opmerkelijk is overigens, dat Michel daarentegen van mening is dat hij tot zijn vijfenvijftigste gebukt ging onder een groot minderwaardigheidscomplex. Hij vond zichzelf altijd een Nul in vooral zijn sociale vaardigheden. Zijn drie mislukte huwelijken, waarbij twee met dezelfde vrouw, en zijn diverse, al of niet langdurige eveneens mislukte relaties, hebben hem – volgens eigen zeggen – zichzelf leren kennen en hem inzicht gegeven in de diepte en zin van het leven.

Zakelijk ging het hem na zijn wielerloopbaan in de antiekhandel voor de wind.
Hij voelt zich thans bijzonder gelukkig en ondergaat iedere nieuwe dag als een geestelijke verrijking. Hij heeft zich bijzonder verdiept in de psychologie en filosofie van het leven en heeft zijn dood reeds voorgeprogrammeerd.

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een boeiend gesprek met een wielermens van destijds met daarbij aandacht voor zijn visie op het leven, zoals hij dat na zijn wielerperiode heeft ervaren en daar dagelijks, ondanks zijn tweeënzeventig jaar, nog steeds nieuwe ervaringen aan toevoegt.

Wielerexpress 2006 - Michel Stolker

Lees verder van blz. 48 tot en met blz. 59 in Wielerexpress 2006.