Wielerexpress 2006 - Een leven zonder Tour: Cees van Dongen
Wielerexpress
Wielerexpress 2006 - Een leven zonder Tour: Cees van Dongen

De wereld van de beroepswielersport is een wereld vol illusies en desillusies, waarin dromen worden waargemaakt of wreed worden verstoord. Ieder jaar weer, het is en blijft een proces van alle tijden. Cees van Dongen (1950) was een talentvol amateurrenner met de aangeboren begaafdheid om goed bergop te rijden. Als beroepsrenner acteerde hij slechts twee jaar (1975 en 1976) in het profpeloton, waarin hij zijn belofte nimmer kon waar maken. Renners zoals Cees, die zijn talenten – om welke redenen dan ook – niet hebben kunnen waarmaken, zijn er talloos. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Wat dat betreft onderscheidt Cees zich niet van anderen. Veel coureurs hebben ooit het voorrecht gehad om aan de Tour de France deel te nemen. Cees van Dongen leek daarvoor in de wieg gelegd, omdat hij als amateur excelleerde in onder andere de Tour de l’Avenir. Zijn Raleighkoffers stonden in 1976 aan de vooravond van de Tour reeds gepakt, toen hij bericht kreeg ‘dat voor een ander was gekozen’. Cees heeft er geen trauma aan overgehouden, maar de vraag: ‘Hoe zou mijn wielerleven zijn verlopen als ik wel de Tour gereden zou hebben’, houdt hem ook dertig jaar later nog bezig.

Cees van Dongen organiseert reeds sinds 1986 onder de noemer ‘Cemi Wielerkampen’ Fietsvakanties op Mallorca en sinds 1997 woont hij samen met zijn vrouw Mia op het Spaanse eiland. Een reden om met hem op het zonnige Mallorca in hotel Cosmopolitan te filosoferen over ‘Een Leven zonder Tour’.

Wielerexpress 2006 - Een leven zonder Tour: Cees van Dongen

Lees verder van blz. 62 tot en met blz. 69 in Wielerexpress 2006.