Wielerexpress 2006 - Karsten Kroon en de harde wetten van de wielersport
Wielerexpress
Wielerexpress 2006 - Karsten Kroon en de harde wetten van de wielersport

Beroepssport is keihard en dat geldt met name voor de wielersport. Daar is geen ruimte voor sentimenten en gelden nog altijd de oeroude wetten van het cyclisme.
Een van die wetten is dat het belang van de Kopman boven alles verheven is en in het verlengde daarvan ligt nog steeds het werk van de Knechten. Op zich is daar niets verkeerd mee, omdat dit stramien de basis is van ieder professioneel wielerteam. Wielrennen is weliswaar een individuele sport, maar prestaties zonder teamwerk zijn onmogelijk.
Ieder team heeft kopmannen, in een aantal wedstrijden ‘beschermde renners’ en daarnaast coureurs die hun eigenbelang geheel moeten wegcijferen. Iemand wordt pas kopman als hij heeft aangetoond deze verantwoording te kunnen dragen en ook over de atletische mogelijkheden beschikt. Er zijn renners die fysiek het talent bezitten om grote koersen te winnen, maar niet de geestelijke weerbaarheid hebben om een finale af te ronden. Op basis van dit gegeven ontstaat een bepaalde hiërarchie binnen een ploeg.
Kortom, het collectief binnen een wielerteam is heel belangrijk. Los van dit alles zijn er renners die geschikt zijn voor koersen tot tweehonderd kilometer en renners die ook een langere afstand aankunnen. Met name voor de voorjaarsklassiekers is dit van essentieel belang.

Karsten Kroon was jarenlang een renner waarvan het atletisch vermogen optimaal rendeerde tot tweehonderd kilometer. Om die reden had hij zijn beperkingen, tot hij zelf aanvoelde dat hij ook in staat was om in koersen boven de tweehonderd kilometer de goede pedaalslag te kunnen blijven beheersen. Karsten Kroon is een renner die over een finale-instinct beschikt en zijn vermogen om ook in een koers van 250 kilometer op de voorgrond te treden, manifesteerde zich voor het eerst bij het Wereldkampioenschap 2004 in Verona. Het was voor hem een bijzondere ervaring en dit groeiproces kreeg een vervolg in het seizoen 2005. Kortom, Karsten voelt zich thans in staat om een finale te rijden en zijn plan te trekken in de grote klassiekers. Toen hij om deze reden zijn ambities kenbaar maakte, werd hij meedogenloos tot de orde geroepen en moest zich schikken in de wetten van het cyclisme.

Voor hem een grote teleurstelling, maar hij heeft er veel van geleerd en samen praten we over de pijn en de deceptie die parallel lopen aan dit gehele proces. Maar zonder teleurstellingen geen vooruitgang en dat wil Karsten Kroon bewijzen in het seizoen 2006.

Wielerexpress 2006 - Karsten Kroon en de harde wetten van de wielersport

Lees verder van blz. 94 tot en met blz. 103 in Wielerexpress 2006.