Wielerexpress 2007 - Leo Duyndam de blonde pijl uit het westland
Wielerexpress
Wielerexpress 2007 - Leo Duyndam de blonde pijl uit het westland

Legende Leo Duyndam

In de vorige 27 edities van Wielerexpress sierde vrijwel altijd een nog in leven zijnde ‘Vedette van weleer’ de omslag. In deze editie staat Leo Duyndam op de cover afgedrukt en dat heeft zijn redenen. De belangrijkste is dat Leo – hoewel vroegtijdig overleden in 1990 – nog steeds voortleeft in de harten van wielerliefhebbers en dat is een bijzonderheid. Hij behoort tot het handjevol renners dat is uitgegroeid tot een Legende en ook daarom is hij de hoofdpersoon is in deze editie. De zelfvernietigende (!) wieler- en levensfinale van Leo was tragisch, maar de bizarre tegenstrijdigheid is, dat vrijwel iedereen mooie herinneringen aan hem bewaart. We laten in deze editie een tiental mensen aan het woord die hem van zeer nabij hebben meegemaakt, zowel als wielrenner en als persoon en dat leidt soms tot onthullende uitspraken. Ik hoop dat Wielerexpress erin geslaagd is om een totaalbeeld weer te geven van een bijzonder mens in al zijn glorie, wanhoop en verval. Inmiddels is mede door Wielerexpress in het Westland een spontane actie ontstaan, om de herinneringen aan Leo Duyndam meer inhoud en structuur te geven. De invulling daarvan zal onder andere bestaan uit een regelmatig onderhoud van zijn graf en een jaarlijkse fietstocht in Frankrijk als eerbetoon aan deze ‘Verloren Zoon uit het Westland’.

Naast het onderwerp Leo Duyndam komen meerdere wielermensen – in totaal werden zeventien personen bezocht – aan het woord en ook daarvan hoop ik dat hun verhaal de aandacht van de lezer kan vasthouden. Om de ernst van de wielerverhalen af en toe te onderbreken, zijn ook in deze editie weer een aantal ‘eigen ervaringen’ beschreven. Hoewel een ieder zijn eigen voorkeur zal hebben wat betreft de verschillende interviews en verhalen, hoop ik dat Wielerexpress er ook nu weer in geslaagd is om de lezer mee te nemen in en deel uit te laten maken van de Magische Wereld van het Cyclisme.

Veel leesgenoegen.

Jan Zomer