Wielerexpress 2007 - En dan dit nog
Wielerexpress
Wielerexpress 2007 - En dan dit nog

Gastenboek van de website

Websites zijn tegenwoordig voor menigeen een speeltje, maar de vraag is of het ook altijd een toegevoegde waarde heeft. De website van Wielerexpress wordt in ieder geval door menigeen geprezen en Michel Luiten (zie  www.ml2.nl) levert daaraan ieder jaar een professionele bijdrage. Heeft u bepaalde opmerkingen over Wielerexpress, die best kritisch mogen zijn, dan kunt u die kwijt in het Gastenboek op www.wielerexpess.nl

Oude edities

Alleen exemplaren van de edities 2005, 2006 (en uiteraard 2007) zijn nog verkrijgbaar. Informatie over oude edities staat op de bovengenoemde site. Voor het bestellen van boekjes van de edities 2005 en 2006, dus twee exemplaren, dient men in totaal 14 euro (inclusief verzendkosten) over te maken op giro 3330810 ten name van Jan Zomer – Zwanenburg. Voor oudere edities, dus van vóór het jaar 2005, kunt u contact opnemen met Boekengoeroe Bert Hulleman (0578 – 616585, e-mail sportmedia@hetnet.nl). Bert kan u ook aan vrijwel ieder wielerboek helpen dat op de markt verschijnt of is verschenen.

Jaarlijkse hoogtepunten

Het wordt misschien eentonig om ieder jaar weer een opsomming te maken van festiviteiten, waar Wielerexpress bij aanwezig was, maar de Nacht van de Poëzie in het kiprestaurant ‘De Mollige Haan’ van Olga en Herman van der Dussen in Scheveningen vormt een jaarlijks hoogtepunt. Dat is eveneens het geval bij de Raboploegenpresentatie en ook de Verkiezing Renner van het Jaar in de Orangerie te ’s Hertogenbosch, waarbij ik als gast mocht aanzitten aan de ‘Tacxtafel van tien’ – is een jaarlijks terugkerend festijn. Afgelopen jaar werd Michael Boogerd daar door de Club 48 en de lezers van het tijdschrift Wielermagazine tot Renner van het Jaar gekozen en dat was voor Theo Bos een grote teleurstelling. We waren daar getuige van en kunnen ons, en daarin staan we niet alleen, zijn verontwaardiging voorstellen, temeer omdat Theo Bos – en niet Michael Boogerd – vrijwel op datzelfde moment werd genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar 2006. De beluisterde suggestie om de titel ‘Renner van het Jaar’ apart toe te kennen aan de baansport, kan alleen maar leiden tot een doolhof van uiteindelijk nietszeggende titels en bijhorende ‘bokalen’.
Ook de presentatie van het boek Ongekend, waarin de levensloop van Rini Wagtmans wordt beschreven, mag niet onvermeld blijven. De meningen over het boek zijn lichtelijk verdeeld, maar Wielerexpress is van mening dat auteur Peter Ouwerkerk een prachtig geschreven biografie heeft afgeleverd, waarbij de nadruk terecht ligt op de sociale gevoelens en activiteiten van Rini Wagtmans, die wij overigens in de affaire Guus de Jong van nabij daadwerkelijk hebben mogen ervaren. Opmerkelijk overigens dat zodra journalisten gaan schrijven over doping, zij wartaal gaan verkondigen. Peter Ouwerkerk noemt in de biografie van Rini het preparaat Maxiton forte een vitamineproduct, maar het is een amfetamineproduct en dat is een zeer groot verschil. Bart Jungmann vervolgens tekent in het mooie kwartaalblad (boek) De Muur (oktober 2006) uit de mond van George van den Enden op, dat Leo Duyndam ‘pervetine of misschien ook wel amfetamine gebruikte’. Dat is hetzelfde als dat iemand zegt: ‘Ik drink Bokma of jenever’.
Om niet teveel in herhaling te vervallen wat betreft de ‘jaarlijkse hoogtepunten’, laten we het bij genoemde onderwerpen, en zullen niet nader ingaan op de bijzondere wijze, waarop Herman en Jos Krott hun 50-jarig huwelijksfeest vierden in het clubhuis van Olympia. Tevens kunnen wij slechts in de marge berichten over de viering van de zeventigste verjaardag van ex-renner Jan van Dijk. Samen met zijn vrouw Annie had hij hiervoor het gehele Mallorcateam (12 personen inclusief Jan zelf) uitgenodigd  voor een gezellig feest in Restaurant Juffermans in Lisse, waarbij  Koos Tacx voor het hele team de overnachting had verzorgd in Hotel ‘De Nachtegaal’. Die nacht bleef het nog lang onrustig in Lisse.

Wielerexpress ook op Mallorca

Zoals in vorige edities nadrukkelijk is vermeld, heb ik al vijf jaar het voorrecht om deel uit te maken van een door Koos Tacx gesponsord team dat een week op Mallorca geniet van een Fietsweek (en alles daaromheen). Sommige lezers hebben duidelijk laten blijken dat zij ‘dit verhaal’ inmiddels wel kennen en dat is hun goed recht. Overigens is de lijfspreuk van Koos Tacx ook hier  – naar ik concludeer – van toepassing en die luidt: ‘Jaloezie is de Erfzonde van de mensheid’. Ondanks de kritiek – en dat is prima – toch nog even vermelding van het weekverblijf op Mallorca, want weer andere lezers zijn daar – heb ik bemerkt – nieuwsgierig naar. Het was weer een fantastische belevenis en de verhalen van Maarten Breure aan de ‘pernodtafel’ vormden daarbij iedere keer weer een hoogtepunt. Maarten reed als renner van de toenmalige Willem II ploeg vooral in dienst van kopman Rik van Looy en zijn ervaringen met Rik in Parijs-Tours en de ploegtrainingen rond het Gardameer vormen een hoofdstuk apart. Mallorca is, zoals een ieder zal weten, een echt Fietseiland en diverse advertenties in Wielerexpress bewijzen dit. Nabij het hotel Cosmopolitan (El Arenal) waar we jaarlijks verblijven, is een fantastisch eetcafe (zie www.la-terraza-mallorca.com) waar Frank en Carmen de scepter zwaaien. Frank heeft ook een soort wielermuseum ingericht en begeleidt op de fiets ook de deelnemers van diverse georganiseerde fietstochten van sommige in deze editie adverterende reisorganisaties. Met het Tacx Mallorcateam  waren we na een dagrit bij hem te gast – waarbij we tevens kennis maakten met reisorganisator Wim Bédorf – en het was een genoegen om te constateren dat de aan Frank toegezonden vijftig boekjes Wielerexpress 2006 vrijwel allemaal verkocht waren. Kortom, wie op Mallorca is en na een fietsrit even iets wil eten en drinken in een goede wielersfeer, is bij Frank en Carmen van harte welkom.

Klimmen in de Ardèche

Er zijn leuke dingen in het leven en daartoe behoorde afgelopen jaar een week vakantie die mijn vrouw en ik mee mochten maken met schoonzoon Hans, dochter Nathalie en de kleinkinderen (drie jongens zonder ‘wielerbloed’). Uiteraard gaat dan de fiets mee, want een vakantie zonder fiets is als een bordeel zonder vrouwen. Fantastisch gebied de Ardèche. Vanuit Aubenas beklom ik iedere ochtend de Col de Mézalique met een hoogte van 1300 meter. Na zo’n rit over ongeveer tweeënhalf uur kon de dag niet meer stuk. Op een dag bemerkte ik dat mijn stuur steeds iets onderuitzakte in de stuurpen. De imbusboutjes strakker aandraaien hielp niet of nauwelijks. Dus met een lichtelijk ‘zwikkend’ stuur reed ik iedere dag mijn kilometertjes. Toen ik op een dag mijn fiets ging schoonmaken – want dat mag niet vergeten worden – ontdekte ik dat het frontkapje vooraan de stuurpen een grote scheur vertoonde rond het imbusboutje. Stel voor dat ik tijdens de afdaling ineens ‘mijn stuur verloren zou hebben’, dan was er toch een probleem ontstaan. Zo kunnen geluk en (bijna) ongeluk in elkaars verlengde liggen.

‘Koppensnellen’

Er wordt soms wel eens gevraagd, of er in Wielerexpress nog iemand zijn kop wordt afgehakt, maar we houden ons bij voorkeur bezig met interessante wielerverhalen, tenzij er iets op ons pad komt dat aanleiding geeft tot ‘koppensnellen’. Zoiets moet echter niet geforceerd worden, dus in deze editie zal de betreffende lezer (wederom) worden teleurgesteld. Toch is het wel eens leuk om melding te maken van iemand die een poging doet om ‘de kop van Zomer eraf te hakken’ en daarom de volgende uitleg. In de editie 2006 ( zie pagina 70) is een verhaal opgenomen over ‘Het wielrennen in Haarlem en omgeving’, zoals dat door mij – op overigens onbetaalde basis – op verzoek van het Haarlems Dagblad voor die krant werd geschreven. Dat sommige mensen alles letterlijk lezen en geen gevoel hebben voor humor blijkt uit het volgende citaat uit een brief van de Haarlemmer Mon Portanger (ooit secretaris en Lid van Verdienste van HSV de Kampioen). Mon verdient minimaal een of andere Literatuurprijs.

Mislukte Zomer

Waar haal je de gore moed vandaan om dit aan te durven. Maar ja, we weten allang dat je levenslang een mislukte Zomer bent en dat daarin geen verandering komt, want daarvoor ben je te klein en te laag bij de grond. Je gore karakter durft het weer aan om de vereniging Excelsior te schofferen en intens te beledigen. Niet te vergelijken met jouw HSV de Kampioen en WheelerPlanet waarvan het winstbejag afdruipt. Zomer, ze kunnen je allemaal missen als kiespijn, want je bent een gedrocht en al lang verrot. Onvoorstelbaar dat zo’n klein miezerig ventje uit Zwanenburg durft te schrijven dat Michel Cornelisse als ploegleider van het B&E team ‘de intellectuele en verbale diepgang heeft van een walvis in een aquarium’.

Fedor den Hertog als gastspreker

Fedor is een bijzonder mens, dat is menigeen bekend. Hij staat vooral bekend om zijn oneliners in de vorm van ‘keukentegeltjeswijsheden’ waardoor gesprekken soms wel eens de verkeerde kant op willen waaien. Minder bekend is dat Fedor een zeer interessant en onderhoudend spreker kan zijn, mits hem de goede vragen gesteld worden. Op vrijdag 1 december organiseerde Rob Dijkman van Dasia-Sport een Open Dag in zijn winkel te Haarlem. Met renners en supporters van de door Dasia gesponsorde wielerverenigingen,  te weten HSV de Kampioen, Excelsior en WV Amsterdam, werd daarbij met een hapje en drankje teruggeblikt op het seizoen 2006 en vooruitgekeken naar het seizoen 2007. Als speciale gast werd Fedor den Hertog uitgenodigd en als gespreksleider de bekende Noord-Hollandse speaker Jan Burger. Het werd – afgewisseld door pauzes – een bijzonder interessant levensverhaal, waarbij Fedor op fascinerende wijze vertelde over zijn jeugdjaren in Rusland, zijn heerschappij als amateur, zijn profperiode, de crisis in zijn leven en zijn huidige positieve plaats daarin. Diegenen die Fedor – uiteraard tegen een vergoeding – willen uitnodigen als speciale gast kunnen contact met hem opnemen (070 – 5117156 of 06 13395011).

Boeken

Ook dit jaar zal de markt weer overspoeld worden met wielerboeken. Binnenkort verschijnt het tweede boek van Jan Schouwenaar (advocaat en veteraan licentiehouder) onder de titel Addio, Arcadia. Het is een soort thriller, waarin een Italiaanse advocaat, tevens terminaal wielrenner, betrokken raakt bij een gruwelijk wielerdrama. Kopen dus, zodra het boek verschijnt.

Wielerexpress 2007 - En dan dit nog

Lees verder van blz. 110 tot en met blz. 115 in Wielerexpress 2007.