Wielerexpress 2007 - Verloren talent - Dion Murk vertelt
Wielerexpress
Wielerexpress 2007 - Verloren talent - Dion Murk vertelt

Iedere lichting renners telt diverse beloftevolle talenten, maar uiteindelijk bereikt slechts een enkeling, of zelfs die niet, van een bepaalde lichting de top. Dat is een wetmatigheid die al zo oud is als de wielersport zelf. De redenen zijn verschillend, maar we kunnen allemaal wel in onze nabije omgeving talenten uit het verre of recente verleden aanwijzen, die atletisch gezien, alles bezaten om een goede coureur te worden, maar het aangeboren talent nooit konden omzetten in een mooie professionele – want daar draait het toch uiteindelijk om – wielerloopbaan. De verhalen over deze talenten nemen soms mythische vormen aan en zijn aan menige wielerstamtafel te beluisteren. Zo heeft iedere generatie zijn eigen ‘verloren zonen’.
De Haarlemmer Dion Murk (22) etaleerde al op jonge leeftijd zijn aangeboren klimtalent en behoorde als junior tot de absolute wereldtop. Thomas Dekker noemt hem nu nog de beste klimmer uit die tijd. Toen Dion amateur werd, kwamen er problemen waardoor zijn verdere doorstroming stagneerde. Toch kreeg hij in 2006 in de Belgische profploeg Colba onder leiding van de ex-beroepsrenner Eric Vanderaerden een kans om alsnog te ontbolsteren. Het werd een deceptie, hoewel Dion nog wel de Ronde van Vlaanderen uitreed en nu nog kan genieten van de laatste kilometer, maar daarna stopte hij definitief met de wielersport.
Dion is niet verbitterd of gedesillusioneerd, kijkt met genoegen terug op een aantal mooie wielerjaren en verwijt niemand iets. Hijzelf heeft er het afgelopen seizoen alles aan gedaan om alsnog een plaats te verwerven in het profpeloton, maar kon desondanks zijn plek niet vinden.

Dion Murk is een van de vele renners die met regelmaat geruisloos van het wielerpodium verdwijnen. We blikken met hem terug en analyseren zijn wielerjaren in een gesprek dat plaatsvindt in Haarlem in de fietsenzaaak van Dasia, waar Dion werkt en dat af en toe onderbroken wordt, als hij een klant moet helpen.

Wielerexpress 2007 - Verloren talent - Dion Murk vertelt

Lees verder van blz. 96 tot en met blz. 100 in Wielerexpress 2007.


Heel leuk stukje over Dion.
Aad Murk (12-08-08)
Beste Jan,

Een talent is een oud grieks/joods woord betekent gewicht of geldwaarde. In het nederlandse taal is iemand met grote begaafheid. Dion was en is een veelbelovend renner, mijn Bianchi-fiets heeft hij aantal keren gedemonteerd en gemonteerd met overtuiging en klant vriendelijk (talent)!

John.Tuhehay.
John. Tuhehay. uit Zwanenburg (12-08-08)