Wielerexpress 2008 - Avonturen in Lombardije met Thomas Dekker en Jo de Roo
Wielerexpress
Wielerexpress 2008 - Avonturen in Lombardije met Thomas Dekker en Jo de Roo

Als het avontuur niet naar je toekomt, moet je het avontuur opzoeken...

Ieder jaar een Hoofdverhaal bedenken wordt steeds moeilijker, want vrijwel alle nationale kampioenen zijn al de revue gepasseerd in Wielerexpress, maar toen Michael Boogerd al vroeg in het seizoen 2007 te kennen gaf om te stoppen aan het eind van dat wielerjaar, realiseerde ik mij dat alle media daar uitvoerig over zouden verhalen. Ik maakte daarom het plan om een ‘ander verhaal’ te maken, want de gebruikelijke Michael Boogerd Verhalen kent iedereen inmiddels wel. Mijn idee was een Fotoverhaal over alle laatste rituelen die Michael zou meemaken in zijn laatste wedstrijd, de Ronde van Lombardije. Dus de laatste maal zijn koerskoffer inpakken, afscheid nemen van vrouw en kind, het laatste rugnummer opspelden en weer afdoen, de laatste massage, het laatste koersontbijt etc. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Kortom, het Hoofdverhaal stond vast.

Maar hoe komt iemand nou in Lombardije? Waar verblijft de Raboploeg? Hoe gaat de accreditatie? Dat is al een verhaal en ervaring apart, maar uiteindelijk ging – voor het eerst in bijna dertig jaar – Wielerexpress met een eigen team op pad. Op uitnodiging – en uiteraard op kosten – van Wielerexpress werd het team samengesteld uit Henk Theuns (fotograaf), Henk den Rooijen (chauffeur) en Jo de Roo (winnaar Ronde van Lombardije in 1962 en 1963).

Maar het aanvankelijke plan vereiste echter – de redenen zijn iedereen bekend – op de voorlaatste dag de nodige aanpassingen. Kortom, in de reportage gemaakt tijdens het vierdaagse verblijf in Lombardije is het accent noodgedwongen komen te liggen op totaal andere aspecten, maar Het Verhaal heeft daar niet onder geleden. Integendeel zelfs, het leidde tot een wonderbaarlijk en kleurrijk avontuur en om die reden is alles in full colour weergegeven.

Veel lees- en kijkgenoegen.

Jan Zomer


Wielerexpress 2009 (verschijnt half februari) Op bezoek bij Rik van Looy

Wielerexpress 2009Voor velen van is Rik van Looy, ofwel de Keizer van Herentals, nog steeds een Grote Held. Rik (werd op 20 december 2008 75 jaar en is bijna nog dezelfde Van Looy als in zijn jonge jaren), won als beroepsrenner in de periode 1953 t/m 1970 alle klassiekers één of meerdere malen. Op weg en baan won hij bijna 600 koersen. Rik is nog steeds directeur van de Vlaamse Wielerschool, maar mijdt de publiciteit. Voor Wielerexpress maakte hij een uitzondering, waardoor een onmogelijk geachte wens in deze 30ste editie toch in vervulling ging. We bezochten hem in Herentals en spraken heel uitvoerig met hem en dit leidde tot een Groot Document waarin zijn wielerleven en het leven daarna, zeer uitvoerig wordt belicht en ook tijdgenoten aan het woord komen. Unieke foto’s uit heden en verleden begeleiden de 13 hoofdstukken van bijna 90 pagina’s.

Verder in Wielerexpress aandacht voor onder andere: Wim van Eyle (levende Wielerencyclopedie), de Wartaal van Maarten Ducrot (als renner, bedrijfspsycholoog en verslaggever), Erkenning door een enkelbreuk (hilarische beschouwing), Leo van der Pluijm (eeuwige herinneringen uit de Tour 1956), Jan Janssen op Mallorca (een verhaal met anekdotes), Jelle Nijdam (zijn Levensverhaal), talloze andere verhalen en beschouwingen vanuit de Magische wereld van het Cyclisme.