Wielerexpress 2008 - Piet Kuijs Raboman achter de schermen
Wielerexpress
Wielerexpress 2008 - Piet Kuijs Raboman achter de schermen

Erik Breukink, Erik Dekker, Adri van Houwelingen, Frans Maassen en Nico Verhoeven, zijn veelal de personen die genoemd worden als de ploegleiders van de Raborenners, maar Piet Kuijs (57), die samen met Nico Verhoeven het Continental team leidt, mag beslist niet vergeten worden. Al vanaf 1996 staat hij aan de basis van de ontluiking en ontwikkeling van jonge Rabotalenten. Hij zag er velen komen en ook weer velen in de anonimiteit verdwijnen. Piet is van origine timmerman, ontwikkelde zich tot een algeheel gerespecteerde coach en dat leidde in 1986 tot zijn benoeming  als bondscoach bij de KNWU. Van 1970 tot en met 1985 was hij amateur en behaalde 101 overwinningen, waarbij ook de nationale titel op de weg in 1977. Kortom, Piet Kuijs is een gelouterd wielermens en dat is de reden om hem eens te bezoeken in het Brabantse Vlijmen en met hem te praten over zijn periode als wielrenner en als wielerbegeleider.

De renner Piet Kuijs

Piet woont aan de buitenkant van Vlijmen in een mooie, landelijke omgeving. Hij oogt rustig en zijn profiel is nog maar weinig aan sleet onderhevig geweest in vergelijking met zijn jonge jaren. Een sympathieke en rustige oogopslag kenmerkt hem en van hem hoeft niemand onthullende uitspraken of scherpe, kritische kanttekeningen te verwachten. Dat ligt niet in zijn aard en mede daardoor houdt hij zich al zo lang staande in het wielermetier. We hebben zijn uitslagenlijst uit ons dossier meegenomen en daarin worden bij zijn behaalde overwinningen ook de andere podiumrenners genoemd. Daarbij bekende renners uit die tijd, zoals de Belgen Ronny Claes, Fons de Wolf en Daniël Willems en voorts Martin Havik, Ruud Haller, Harry Lunenburg, Arie Hassink, Henk Mutsaars, Ben Libregts, Bas van Lamoen, Herman Snoeyink, Jac van Meer, Frits Pirard, en vele andere namen die inmiddels min of meer in de brei van vergetelheid zijn weggezakt. Hoe blikt hij terug op zijn wielerloopbaan?

Piet: ‘Ik heb een mooie tijd gehad en als nieuweling kon ik gelijk al redelijk met de betere renners wedijveren. Bij de amateurs won ik een aantal aansprekende koersen, zoals : Enschede- Münster, Ronde van Friesland, Ronde van de Haarlemmermeer, Ronde van Midden-Nederland, een etappe in Rheinland - Pfalz en niet te vergeten het Nationale Kampioenschap op de weg in 1977. En dan ook nog de talloze criteriums.In die tijd stond je altijd aan de start met minimaal tachtig renners, dus won je niet zomaar even een kermiskoers. Ik had gemiddeld altijd zo’n honderd koersdagen per jaar en reed ook veel etappekoersen in het buitenland. Als timmerman kon ik goede afspraken maken met mijn werkgever en voor buitenlandse wedstrijden nam ik vrije dagen op. Ik had als amateur een fanatieke en professionele instelling en ik denk dat ik als beroepsrenner ook mijn plan had kunnen trekken. Ik kreeg tweemaal een aanbieding, onder andere van Frisol, maar het contract bestond uit vijfduizend gulden voor acht maanden en dan moest ik mezelf verzekeren. Dat was het mij niet waard en ik heb er geen spijt van. In 1985 reed ik de Ronde van Vlijmen als mijn laatste koers en sloot ik een periode van zestien amateurjaren af.
Ik denk niet dat er veel renners zijn die meer dan honderd koersen – waarbij klassiekers en buitenlandse etappezeges – bij de amateurs hebben gewonnen. Ik heb veel avonturen beleefd en ervaringen opgedaan. Ik weet nog goed dat we eens een buitenlandse meerdaagse wedstrijd reden, waarbij het vertrek steeds vanaf dezelfde plaats was, dus sliepen we ook in hetzelfde hotel. Vlak bij het hotel blafte iedere avond en ochtend een hond en dat was storend. Op een gegeven moment was het geblaf afgelopen en dat viel mij op. Zegt één van de renners: ‘Ja, en die hond zal ook nooit meer blaffen.’ Begrijp je wat ik bedoel?

Of ik het nu anders zou doen? Ach, iedere periode heeft zijn eigen tijdsbeeld en daar groei je in op. Ik mijn periode was er geen goede verhouding tussen rust en arbeid. Zelfs het trainen gebeurde nog op het buitenblad en daarbij wilde je elkaar uit het wiel rijden. Biefstukken eten en tijdens de koers weinig drinken was een opgelegd ritueel.’

Piet Kuijs
Martin Havik en Jo Maas gaan geklopt worden. (Foto: Cor Vos)

Piet Kuijs als bondscoach

Piet Kuijs sluit als wielrenner een periode af, waarin hij niet met oogkleppen opreed, maar zich interesseerde voor de materie, op basis waarvan successen behaald worden. In de Ronde van Tunesië kreeg de masseur last van zijn rug en was er dus een probleem. Piet had inmiddels een opleiding als masseur afgerond en nam die taak over. De mekanieker kon – volgens Piet – ‘alleen maar poetsen’, dus kwam er nóg een probleem bij. Piet nam ook deze taak op zich en was in deze Ronde dus niet alleen renner, maar ook masseur en mekanieker. Het is typerend voor zijn veelzijdigheid en dat valt ook anderen op. Ieder mens heeft specifieke talenten, maar niet iedereen maakt daar ook daadwerkelijk gebruik van, omdat men, ofwel de mogelijkheid niet krijgt om die talenten verder te ontwikkelen, ofwel de geboden mogelijkheden door gemakzucht niet gebruikt. De wielersport geeft Piet Kuijs de mogelijkheid om bepaalde latent aanwezige kwaliteiten te ontdekken en te ontplooien en hij maakt gebruik van die kansen. Kortom, daar waar menigeen gewoon een goede ambachtelijke timmerman zou zijn gebleven – en daar is niets verkeerd mee – ontkiemt bij Piet Kuijs het sluimerend talent om goed met renners om te gaan. Het leidt ertoe dat hij in 1985 een half jaar de assistent wordt van de KNWU-bondscoach junioren André Boskamp. In 1986, 1987 en 1988 is Piet zelf bondscoach bij de junioren en in de periode 1989 tot en met 1992 – dus vier jaar – is hij bondscoach van de amateurs. Zowel bij de junioren als bij de amateurs heeft hij het voorrecht om talloze talenten te begeleiden op de glibberige ladder naar succes en een mogelijke loopbaan als beroepsrenner. Piet noemt namen zoals Erik Dekker, Michael Boogerd, Jan Boven, Koos Moerenhout, Steven de Jongh, Maarten den Bakker, Rik Reinerink, Danny Nelissen, Tristan Hoffman, Bart Voskamp, Leon van Bon, Richard Groenendaal, Patrick Rasch, Gerard Kemper, Patrick Strouken, Frank van Veenendaal, Harm Jansen, Raymond Meijs en nog een aantal anderen.

Wielerexpress 2008 - Piet Kuijs Raboman achter de schermen

Lees verder van blz. 2 tot en met blz. 9 in Wielerexpress 2008.


Ik schrijf voor een buurtblad in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam een artikel over Hein van Breenen, die vroeger in De Koningsstraat heeft gewoond. Ik zou daar graag een twee foto's bij willen plaatsen, ik denk aan het portret met het merk locomotief erop, en een mooie actiefoto. Kunt u mij zeggen hoe ik in contact kan komen met Win van Eyle?
Veel dank,

Gerrit Wijnhoud, Raamgracht 104, 1011 KK Amsterdam
tel. 06-29303337
Gerrit Wijnhoud uit Amsterdam (30-05-10)