Wielerexpress 2008 - Levi Heimans of de terugkeer van een verloren zoon
Wielerexpress
Wielerexpress 2008 - Levi Heimans of de terugkeer van een verloren zoon

Je bent junior en behaalt tweemaal de nationale baantitel op de achtervolging en de één kilometer. Daarna word je als amateur in 2005 derde bij het wereldkampioenschap individuele achtervolging en tweede, samen met Peter Schep, Jens Mouris en Niki Terpstra, bij de ploegachtervolging. Je komt in Zuid-Afrika, Moskou, Mexico en vele andere landen en plaatsen op deze wereld. Kortom, de wielerwereld lacht je toe.
Dat alles overkwam Levi Heimans, maar desondanks stopte hij halverwege het seizoen 2006 als wielrenner en besloot ‘andere dingen te gaan doen’.
Wielerexpress nam zich toen voor om in de editie 2008 aandacht te gaan besteden aan het ‘Verdwenen talent Levi Heimans’. Dan ineens neemt Levi omstreeks mei 2007 weer deel aan wedstrijdjes op het wielerparkoers van Sloten en keert de verloren zoon terug in de wielerarena. Dit was voor ons aanleiding om samen met hem achterom te blikken, maar het vizier ook op de toekomst te richten.

Een nieuw begin

Levi Heimans is een talentvolle stylist met een mooie pedaalslag. Hij komt uit een artistiek milieu en dat is hem aan te zien, want hij beantwoordt  met zijn gitzwarte ringbaardje en zijn warme en onderzoekende oogopslag niet direct aan het beeld van de noeste, bonkige  wielrenner, zoals dat nog bij menigeen leeft..
Bij onze ontmoeting is hij modieus gekleed en heeft hij een fraaie pet op.

Hij straalt een aandoenlijke rust uit, spreekt zelden met stemverheffing en manifesteert zich als een innerlijk en uiterlijk beschaafd mens. Kortom, we praten met een sympathiek mens, die een zoektocht begon naar zichzelf en een nieuwe weg heeft uitgestippeld wat betreft zijn toekomst in zowel maatschappelijk als sportief opzicht. Daar waar andere jeugdige personen tijdens zo’n ontdekkingstocht nog wel eens met zichzelf en anderen in conflict komen, daar deed Levi alleen maar positieve ervaringen op. Een van die ervaringen is dat de magie van de fiets en de wedstrijdsport hem niet los lieten en dat is zowel voor hem als voor de wielerliefhebbers een heugelijke constatering.

Wielerexpress 2008 - Levi Heimans of de terugkeer van een verloren zoon

Lees verder van blz. 50 tot en met blz. 52 in Wielerexpress 2008.