Wielerexpress 2008 - Robert Gesink en zijn eerste 32.000 kilometer als beroepsrenner
Wielerexpress
Wielerexpress 2008 - Robert Gesink en zijn eerste 32.000 kilometer als beroepsrenner

Beroepsrenner worden is de ultieme droom van iedere jonge, talentvolle amateur. Als beroepsrenner begint alles weer opnieuw en is de weg naar succes vaak lang en geplaveid met allerlei obstakels en leerprocessen. Bij de een duurt dit rijpingsproces lang, terwijl bij de ander deze aanloopfase slechts van beperkte duur is. Bij sommigen stagneert de opgaande lijn en bij weer andere renners zit er een constant oplopende curve in genoemd proces. Dat heeft te maken met de fysiek, de psyche en de talenten van de betrokkene, maar ook externe factoren kunnen daar invloed op uitoefenen. Een fascinerend proces om dat te observeren vanaf de zijlijn. Er zijn ‘eeuwige waterdragers’ en er zijn coureurs die vrijwel direct als ‘beschermde renner’ worden aangeduid. Erik Dekker en ook Karsten Kroon bijvoorbeeld moesten jarenlang wachten tot hun lichaam in staat was om de grote koersen te doorstaan.

Robert Gesink is 21 jaar en deed in 2007 zijn intrede in het profpeloton. Gewoonlijk wordt een renner tijdens zijn eerste seizoen geconfronteerd met het halen van bidons en het uit de wind houden van de kopmannen. Deze fase heeft Robert grotendeels overgeslagen, want het bleek dat hij reeds in zijn eerste jaar atletisch in staat was direct op de eerste rij plaats te nemen en zich daar te handhaven. Kortom, hij heeft in zijn eerste jaar als beroepsrenner reeds een bepaalde status bereikt en dat is uniek te noemen. Hij reed gearriveerde kampioenen op bepaalde momenten gewoon uit het wiel en bracht de wielerkaravaan in vervoering met zijn klasse om bergopwaarts harder te rijden dan menig andere renner. Samen met Thomas Dekker vormt hij de top van een nieuwe generatie jonge renners, waartoe ook Sebastiaan Langeveld gerekend mag worden, terwijl Bauke Mollema en Niki Terpstra  eveneens staan te trappelen.

Robert bezit het zeldzame talent om het peloton pijn te doen, zodra het parkoers bergachtig wordt. Niemand, ook Robert niet, weet waar dit toe zal gaan leiden. Hij heeft een mooie toekomst voor zich, maar de weg naar Grote Successen zal nog bezaaid zijn met valkuilen.

Op de boerderij van zijn ouders in Varsseveld praten we met hem over zijn ervaringen in zijn eerste 32.000 kilometer als beroepsrenner in het seizoen 2007.

De ouderlijke boerderij

Varsseveld is een plaatsje achter Doetinchem. Even buiten het dorp komen we via een prachtig landweggetje bij de boerderij. We bellen aan en een oudere man doet open. Op de vraag, of hier Gesink woont, wordt bevestigend geantwoord, dus lopen we naar binnen met de gedachte dat Robert er wel aan zal komen. Dan vraagt de man wat we eigenlijk komen doen. Verbaasd kijken we hem aan, want op weg naar Varsseveld hebben we telefonisch aan Robert laten weten dat het in verband met de file iets later wordt. Als we antwoorden dat er een afspraak is met Robert, verwijst de man, die Roberts opa blijkt te zijn, ons naar de achterzijde van de boerderij. Daar blijkt het gezin Gesink in een eveneens grote en mooie, aangebouwde boerderij te wonen. Als we daar Robert ontmoeten, vragen we hem allereerst, waar wij onze schoenen moeten laten, want twee jaar geleden verzocht Henk Lubberding, die we toen op zijn boerderij bezochten, ons om de schoenen uit te trekken, want dat was volgens hem gebruikelijk op een boerderij. In Huize Gesink hoeft dit niet en Robert grinnikt, als we hem de reden van de vraag verklaren.

Moeder Ria is bezig om de warme maaltijd in orde te maken, want op het platteland eet men ’s middags warm. Robert zelf zit te stoeien achter zijn laptop. De sfeer is huiselijk en het uitzicht landelijk. Kortom, de ideale ambiance voor een goed gesprek met een van de grootste wielertalenten die Nederland op dit moment telt.

Wielerexpress 2008 - Robert Gesink en zijn eerste 32.000 kilometer als beroepsrenner

Lees verder van blz. 62 tot en met blz. 66 in Wielerexpress 2008.