Wielerexpress
Wielerexpress 2008 - En dan dit nog

Zonder medewerking van anderen zou Wielerexpress onmogelijk kunnen verschijnen en de inmiddels bij de vaste lezers bekende namen vermelden we daarom jaarlijks. Een toelichting is eigenlijk niet meer nodig, want Wim van Eyle (knipselmappen, foto’s, ‘praatpaal’) is ondertussen wel een begrip. Ralph Hienkens (grafische vormgeving), Edwin Zomer (cartoons) en Richard Schifflers (corrector) zijn direct of indirect betrokken bij Wielerexpress. Richard Schifflers (gepensioneerde conrector van een Goudse Scholengemeenschap en fervent fietser) plaatst nog wel eens een opmerking over een verhaal dat ik hem toestuur, zoals over de ontmoeting die ik had met Tiemen Groen. Daarin mijmeren Tiemen en ik over ‘het geloof’ en dat is ook verwoord in de tekst. Alleen maar over wielrennen schrijven gaat de lezer immers ook vervelen. Richard liet mij naar aanleiding van mijn mijmering het volgende weten: ‘Met jouw opvatting dat de mens God geschapen heeft, ben je, wellicht zonder het zelf te weten, een aanhanger van de leer van de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach (1804-1872). Hij stelde dat God een projectie van de mens is en schreef hierover een boek dat uiteraard het nodige stof deed opwaaien. Met zijn opvatting inspireerde hij andere grote namen, zoals Karl Marx en de latere filosoof Jean-Paul Sartre, de vader van het Existentialisme.’
Jaarlijks gaan mijn vrouw en ik met Richard en zijn vrouw een hapje eten en dan wordt er heel wat ‘afgefilosofeerd’ over ons ontstaan en het doel van ons bestaan. We komen dan – na een drankje – meestal gezamenlijk tot de conclusie dat ‘het doel van ons bestaan is om de ‘ketting strak te houden’.’
De fotografen vormen een belangrijke pijler van Wielerexpress en hoewel ze in deze editie minder aan bod komen, zijn Peter Schoonen, Cor Vos en Bob Friedländer altijd heel coulant. De belangrijkste inbreng komt van Henk Theuns (iedereen welbekend) en Pieter Siemers (41), een fietsend neefje van Peter Post. Pieter is een gedreven fotograaf die na het volgen van de Fotovakschool het fotograferen als hobby heeft gekozen en daar vooral een kunstzinnige uiting aan probeert te geven. Cathy Pieters, die overigens geen familie van de bondscoach is, laat op de laatste pagina weer menig mannenhart sneller kloppen.
De adverteerders dragen ertoe bij dat de prijs van Wielerexpress ook dit jaar weer gehandhaafd blijft op vijf euro. En op de toonbank van menig wielerzaak liggen de boekjes voor wederverkoop. Dochter Nathalie en schoonzoon Hans Bottelier staan ook altijd paraat en in dit hele team mag Michel Luiten (zie www.ml2.nl) als webmaster van de site www.wielerexpress.nl beslist niet vergeten worden.

Heeft u als lezer iets te melden over Wielerexpress, dan biedt het Gastenboek in de genoemde site u daartoe de gelegenheid.

Leuke sites

Het is niet de bedoeling in dit rubriekje alle wielersites te vermelden, want dat is ondoenlijk. Toch willen we enkele niet onvermeld laten en dan met name: www.amateursmasters.net (de zeer informatieve site van Simon Meijn), wielersport.slogblog.nl (de veel geroemde site van wielerauteur Fred van Slogteren, waar veel wielermensen de dag mee beginnen of eindigen), www.sportmediashop.nl (boekensite van Bert Hulleman), www.wielersportboeken.nl (de site van Harrie Heinen), www.sportgedichten.nl (Peter de Jong), www.stuyfssportverhalen.tk (André Stuyfersant). Dit is slechts een kleine selectie, maar al deze sites verwijzen via de rubriek links naar andere wielersites. Speciale vermelding nog voor ‘wereldfietsers’. Zij mogen de site van www.bike-dreams.com (Rob van der Geest) beslist niet overslaan.

De Avond van de Wielerpoëzie

Elders in deze editie kunt u een gedicht lezen dat Rien Boogerd (jawel, de vader van…) een paar jaar geleden voorlas in Kiprestaurant De Mollige Haan van Olga en Herman van der Dussen in Scheveningen. Afgelopen jaar hadden we wederom het voorrecht om daar aanwezig te zijn en het was zeer druk bezet met onder andere Peter Winnen en Hans Dijkstal. Ook Rien Boogerd las weer een fraai stuk proza voor en journalist Louis Bovée schreef daarover in het weekblad Aktueel het volgende: ‘Zijn beroemde zoon lijkt als twee druppels water op hem. Dezelfde bouw en dezelfde ondeugende ogen’.  De lezer mag zelf beoordelen (zie pagina 45) of Louis wel of niet aan een sterkere bril toe is...

Oude edities

Alleen de oude edities 2005, 2006 en 2007 zijn nog verkrijgbaar. Zij kosten 5 euro per stuk en daarbij komt 4 euro verzendkosten. Dus 19 euro overmaken op giro 3330810 ten name van Jan Zomer te Zwanenburg. Wil men ook de editie 2008 mee bestellen, dan wordt het totaalbedrag 24 euro. Overigens zijn diverse mensen op zoek (via onder andere Marktplaats) naar niet gekochte – of ooit uitgeleende en daarna nooit meer terug ontvangen – oude edities. Het advies is dus om Wielerexpress niet uit te lenen, maar gewoon een ‘nieuwe klant aan te brengen’.

Boekbespreking

Op karakter
Prachtig boek van Peter Heerkens en Frans van Schoonderwalt. Zij beschrijven op meeslepende wijze de historie van Sint Willebrord, alsmede de renners en andere aansprekende personen die dit unieke dorp voorbracht. De presentatie van het boek was een bijzondere gebeurtenis in het gemeenschapshuis van Sint Willebrord en werd gecombineerd met de opening van de Wim van Eststraat en de onthulling van het Wim van Est monument. Een aangrijpende gebeurtenis voor al diegenen die dit op die mooie dag in september hebben mogen ervaren. Onder andere Rini Wagtmans verdient alle hulde voor dit initiatief.
ISBN 978.90.4390.8511.  Prijs € 19,95.
Col d’Uglas-alt 539
De Col d’Uglas speelt een heel belangrijke rol in het (wieler)leven van Tim Krabbé en er is zelfs al vijf jaar lang een meerdaagse ‘Ronde van Tim Krabbé’ die in de Cevennen rond deze col wordt verreden. Tim Krabbé beschrijft in een boekje van 50 pagina’s, dat niet in de handel is, al zijn ervaringen met deze col. Het zijn grotendeels statistische gegevens, maar Tim verstaat de kunst om op meesterlijke wijze te vertellen over ogenschijnlijk droge getallen. Bij Tim Krabbé is ieder woord altijd raak en hij bezondigt zich niet aan overbodige woordspelingen. Iedere zin heeft een maximale lading en ieder woord staat op de goede plaats. Wie het boekje als collectors item wil verkrijgen, zal aan de ‘Ronde van Tim Krabbé’ moeten deelnemen, want aan de deelnemers daarvan is het boekje opgedragen.
Addio, Arcadia
Dit is de titel van de tweede roman van advocaat en wielrenner Jan Schouwenaar en een verademing tussen die tientallen wielerboeken, waarin het altijd om de realiteit van het verleden of het heden gaat. Jan Schouwenaar combineert zijn fantasie met de spanning van een pure thriller, waarbij de boeiende dialogen de lezer steeds weer naar de volgende pagina doen verlangen. Een aanrader voor diegenen die niet alleen geïnteresseerd zijn in het wielermetier, maar ook in de strijd op de juridische piste. De ludieke presentatie door Tim Krabbé in boekhandel Jansen & de Feijter in Velp werd voorafgegaan door een fietstocht van de genodigden over onder andere de Posbank.
ISBN 978-90-809562-2-3. Prijs € 14,50
De twee scherven
Dit boekje ontvingen we van Uitgeverij Maarten Muntinga te Amsterdam. Hierin vertelt wereldfietser Frank van Rijn, die al elf reisverhalenpockets op zijn naam heeft staan, over zijn fietstocht van Peking naar Pakistan over 7800 kilometer. Een lezenswaardige pocket van 246 pagina’s voor een minimale prijs.
ISBN 978-90-417-0698-0. Prijs €  6,95.
Michel & Erik
Er zijn boeken in allerlei soorten en maten en de afgelopen jaren heeft Uitgeverij De Buitenspelers (Marti Verkamman) een nieuwe dimensie toegevoegd aan het begrip Boek. Er zijn boeken die alleen het lezen tot doel hebben en er zijn boeken die gekoesterd moeten worden door niet alleen de inhoud, maar ook door de uitvoering en de grafische vormgeving. Inhoudelijk hebben Joop Holthausen, Peter Ouwerkerk en Jacob Bergsma bijzonder goed werk geleverd, maar dat is hen ook wel toevertrouwd. Zij hebben zich gelukkig niet alleen beperkt tot verhalen over en interviews met Michael en Erik. Wat het boek zo’n extra lading geeft zijn de prachtige foto’s, die steeds weer nieuwe details onthullen. Het boek weegt een paar kilo en de prijs valt in feite dan toch nog mee.
ISBN 978-90-6797-001-3. €  49,50
Wielerjaarboek 2007
Ieder jaar weer levert Herman Harens het kunststuk om dit Jaarboek met alle wieleruitslagen, foto’s  en randverhalen uit te brengen. Dit soort boeken wordt vooral interessant na een aantal jaren, maar dan zijn ze niet meer verkrijgbaar. Bestellen dus.
ISBN: 978-90-77918-03-6.  €  24,50

Toertocht Francinus de Wind meer dan 28.000 euro

Op 6 oktober werd weer de jaarlijkse toertocht voor het Waalwijkse Hospice Francinus de Wind verreden. De Stichting Sport & Cultuur Evenementen, met als boegbeelden Albert van de Donk, Henny Libregts en Peter Post, zorgde voor de organisatie. De formule is heel doeltreffend, want talrijke kampioenen uit het heden (Lars Boom, Stef Clement, Bart Brentjens, Marianne Vos) en uit het verleden (Jan Janssen, Peter Winnen, Jo de Roo, Theo de Rooij, Frans Maassen, Jaap Oudkerk, René Pijnen, Gerard Koel, Cees Bal en… nou ja, noem maar op) worden gedetacheerd in sponsorteams van verschillende bedrijven. Het omkleden en het vertrek gebeurden vanuit hotel NH Hoteles (Waalwijk) en daarna vond – met de fanfare voorop – de ploegenpresentatie plaats op het Waalwijkse Marktplein. De tocht was ongeveer zeventig kilometer en na afloop was er een bijzonder gezellige broodmaaltijd voor de genodigden en werd het opgehaalde bedrag bekendgemaakt. Dat was aanvankelijk € 24.500,-- maar door bijdragen van Club 48 en een regionale Toerclub en door nabetalingen, is er uiteindelijk een bedrag van € 28.096,-- opgehaald. Een record! Na afloop bleef het nog gezellig aan de bar van het hotel, maar toen ex-KNWU jurylid, de Amsterdammer Henk Bruijntjes, die overigens niet tot de genodigden behoorde, met zijn nieuwe vriendin binnenkwam, werd het toch tijd om weer eens op te stappen.

Rob Hulscher in Wielerexpress

Rob (40+) is een veteraan en een echte liefhebber en rijdt zijn koersjes bij de amateurs-B. Met Rob maak ik graag een babbeltje en ik zei ooit tegen hem: ‘Als je een koers wint dan komt dat in WE te staan. Welnu, Rob heeft een criterium bij de amateurs-B gewonnen vóór Mark Vlijm en Frank Nijssen. Belofte maakt schuld. Vandaar.

Joop Riethoven gaat gewoon nog door...

Joop Riethoven (85) heeft heel veel georganiseerd in zijn leven en weet nog niet van ophouden. Op 3 oktober viert Leiden jaarlijks het zogenaamde ‘Leidens Ontzet’ en na enkele jaren onderbreking, heeft Joop, in samenwerking met de ‘3 Oktober Vereeniging’ , de draad weer opgepakt en werd de traditionele dernyrace opnieuw op de agenda gezet. Het peloton bestond uit een aantal Touretappewinnaars, nationale -  en wereldkampioenen. Ondanks de regen was het toch een leuk vermaak voor het grote publiek. In etablissement De Vrind (Doesestraat) werd onder leiding van Joop na afloop door de genodigden genoten van de traditionele hutspot, witbrood en haring. En daarna bleef het nog lang onrustig in de De Vrind…

Joop heeft de dernyrace ook voor dit jaar alweer op de agenda gezet. Sommige mensen zijn onsterfelijk.

Drie wereldkampioenen
Drie wereldkampioenen (Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Harm Ottenbros). (Foto: Lieke Lim)

Een soapverhaal over de Kluizenaar van Stabroek

In de editie 2004 stond een uitvoerig interview met Piet Rentmeester. Ik had hem tijdens het gesprek leren kennen als een sympathiek en onderhoudend persoon. Natuurlijk waren mij ook andere verhalen over hem bekend, maar daar kon ik niets mee en die interesseerden mij ook niet. Toen de editie 2005, waarin reacties uit Zuid-Afrika stonden naar aanleiding van het verhaal over Tiemen Groen, was verschenen, belde Piet mij op. ‘Jan, leuk boekje weer, maar bemoei je nou niet met politiek.’ Ach, dat is de mening van Piet en dat mag, maar toen ik toch nog iets wilde zeggen, kwetterde hij als een spreeuw op een mestvaalt nog heel even onverstaanbaar door en hing toen abrupt de telefoon op. Ook dat mag, maar ik begon iets te begrijpen van de ‘Rentmeesterverhalen’.

In 2005 werd Koos Tacx zeventig jaar en zijn vrouw Sophie had speciaal voor hem en de genodigden een boekje laten samenstellen en drukken, waarin 30 wielervrienden over hun relatie met Koos vertellen. Soms ontroerend, soms oppervlakkig, maar ook vaak humoristisch. Zo vertelde Gerard Koel over de humor die er altijd in het Tacxteam heerst op Mallorca en dat ieder mens verschillend geaard is. Gerard had laten optekenen in het boekje ‘dat er eens twee deelnemers op Mallorca op een kamer lagen, waarvan één iedere dag een krant kocht. Als zijn kamergenoot echter die krant ook doorbladerde, moest hij de helft meebetalen.’ Dat, terwijl de betreffende krantenkoper tot het gilde van de miljonairs behoort. Zijn naam werd niet in het boekje genoemd en diegenen die dit verhaal ooit wel eens eerder hadden gehoord, haalden hun schouders op en zij die dit verhaal nog nooit hadden gehoord, haalden eveneens hun schouders op. Piet Rentmeester, want om hem gaat het als krantenkoper, deed dit echter niet en begon een hetze tegen het boekje en zette een campagne in gang tegen diverse personen. Hij probeerde medestanders te vinden en ontpopte zich als een onsympathieke intrigant. Kortom, over het leuke cadeau van Sophie aan Koos kwam een grauwsluier te hangen, want het lukte Rentmeester toch om mensen achter zich te krijgen en zo ontstonden er heel vervelende discussies over eigenlijk totaal niets. Het was Rentmeester voor de zoveelste keer gelukt om onrust en onvrede te zaaien. Het zinde mij niet en na afloop van een wielermeeting in ’s Hertogenbosch kom ik hem tegen in de garderobe. Piet heeft een platte, zwartleren pet op zijn hoofd en vanonder de klep kijkt hij mij loensend en wantrouwig aan. Hij doet mij op dat moment denken aan bepaalde, bijna uitgestorven kruipende diersoorten op de Galapagos eilanden. Ik wil hem rustig toespreken en hem vragen om eens op te houden met dat gestook, maar hij kiest voor de aanval en met een stem die diverse octaven te hoog is, slaat hij wartaal uit. Van mijn goede voornemens om rustig met hem te praten, komt niets terecht, want, in weerwil van mijzelf komen mijn woorden op orkaansterkte uit mijn mond en treffen hem, om in bokstermen te spreken, als een verbale uppercut. Daarbij kwalificeer ik hem als de Dorpsgek van Stabroek, het Belgische plaatsje waar hij woont. Blijkbaar heeft Piet moeite met tegenspraak, want menigeen in een gezelschap, ook als ze twee koppen groter zijn, is zelfs soms ‘bang voor zijn dominante optreden’. De verhalen over de intriges van Piet Rentmeester zijn inmiddels historisch, maar doen nu niet ter zake. Na onze woordenwisseling rijdt Piet mee met andere mensen richting België en volgens betrouwbare bronnen verkeerde hij tijdens de autorit in een lichte shocktoestand. Piet maakt de andere dag de fout om telefonisch steun te zoeken bij Koos Tacx wat betreft de verbale confrontatie tussen hem en mijn persoon. Koos kent Piet al tientallen jaren zowel privé als zakelijk en vertelt hem dit keer iets, wat hij daarvoor nog nooit eerder had gedaan om de goede vrede te bewaren: Koos vertelt Piet precies hoe hij over hem denkt.

Daarna wordt van Piet niet veel meer vernomen. Hij laat zich vrijwel nergens meer zien en neemt ook geen deel meer aan de diverse fietstochtjes en wielermeetings, terwijl niemand hem zal negeren, want daarvoor is deze hele soap te onbelangrijk. Piet Rentmeester heeft zeker een bepaalde charme, maar hij moet niet de kans krijgen om een geheel gezelschap zijn wil op te leggen.
Jaarlijks stuur ik aan de leden van Club 48 (inmiddels meer dan honderd personen) een gratis PR-boekje Wielerexpress, waarbij overigens Koos Tacx de portokosten voor zijn rekening neemt. Bij deze Club behoort ook Piet Rentmeester en ik stuur ook hem in 2006 uiteraard een boekje.

Dat herhaal ik in 2007, maar dit exemplaar komt retour met daarop de notitie ‘Geweigerd’.

Arme Kluizenaar van Stabroek.

Nieuwe adverteerders

In Slenaken (Limburg) staat het hotel ‘Residentie Slenaeken’ ( zie www.hotelslenaeken.nl)
dat door de nieuwe eigenaars, Jelle Nijdam en Henk Koopmans, is omgetoverd tot een Sporthotel. Lees dus de advertentie elders.
Herman Braun (Spijkenisse) is wat frames betreft de ‘Meester van Staal’. En volgens velen gaat er niets boven een ‘licht stalen frame’ (www.herman-braun.nl).
Ron Snijders (eind jaren zeventig een topamateur en nog enkele jaren beroepsrenner begin jaren tachtig) nam een jaar of tien geleden de merknaam Reusover en heeft een goedlopend eenmansbedrijfje in Zwanenburg. Hoewel ik vrijwel alles aan mijn fiets zelf doe - dus monteren en onderhoud ­- heb ik het afgelopen jaar voor het laatst (?) een compleet nieuwe carbonfiets aangeschaft met alles erop en eraan. Gijs van Tuyl kon zijn beloften (zie Wielerexpress 2007 – pagina 105) niet waarmaken, maar het is hem vergeven.
Ik heb gekozen voor een Reus carbonframe (zie www.reuswielersport.nl). Met een Reus frame begonnen ooit in 1960 mijn eerste wielerjaren en nu is de cirkel rond. Dan heb ik alles wel gezien en ondervonden en mijn grafschrift kan als volgt luiden:

Hij reed op staal, aluminium, titanium en carbon
Toch was er geen koers die hij won
Hij heeft in zijn wielerleven echter niets gemist
en ligt nu tevreden in zijn kist.
Maar over enige tijd,
heeft hij alweer spijt.

Via directeur en wielerman Marc van Buijtene heeft Wielerexpress dit jaar een advertentie binnengehaald betreffende Van Vliet Contrans (zie www.vanvlietcontrans.nl).

Dan zijn er ook nog adverteerders die de aanvankelijke advertentieruimte willen vergroten en daarbij behoren: Snel Wielersport in Utrecht (zie www.sneltweewielers.nl) ) en Hoekwater B.V. Via ex-renner Frans Sparnaaij werd de halve pagina omgezet tot tweemaal een halve pagina. Harry Mater zorgde voor twee grote adverteerders (Icova en Omnisportcentrum Apeldoorn/Doeland). Dank overigens aan eerdere adverteerders die, om welke redenen dan ook, van een advertentie afzagen in de editie 2008.

Mallorca zonder Gerrit Voorting

Edward Swier (journalist van de GPD bladen) had in Wielerexpress gelezen dat Gerrit Voorting (85) nog goed mee pedaleerde met het Tacxteam op Mallorca. Daar wilde hij een artikel over schrijven. Om die reden werd Edward door Koos Tacx uitgenodigd om vorig jaar mee te gaan naar Mallorca, zodat hij zichzelf kon overtuigen. Dan wordt Gerrit Voorting, rijdend op een gewone boodschappenfiets, in februari 2007 in zijn woonplaats Heemskerk aangereden. De heup en de dijbeenkop zijn zwaar beschadigd. Gerrit moet revalideren en de reis naar Mallorca gaat voor hem niet door. Nu, bijna een jaar later, zit er nog steeds weinig of geen verbetering in het genezingsproces en is Gerrit gekluisterd aan zijn rolstoel. Een operatie heeft inmiddels de pijn verlicht en zo mogelijk komt er nog een vervolgoperatie. Edward Swier heeft desondanks op Mallorca een paar fantastische dagen gehad, waarbij hij ook zelf de ‘ketting strak hield’.

Anonieme kerstrondtocht

Er zijn bepaalde zaken die nooit in de publiciteit komen en daar ook eigenlijk niet in thuis horen. Ik maakte echter van nabij mee hoe een lange dag voor een heel intense beleving kan zorgen, terwijl het gebeuren zich in volstrekte anonimiteit voltrok. Een toelichting is misschien voor deze keer toch wel eens op zijn plaats. Het is mij bekend dat Koos Tacx zo rond de kerstdagen een rondje maakt langs diverse wielermensen om een kerststukje af te geven. Dat doet hij graag als blijk van waardering en attentie.

Op het lijstje stond deze keer Piet de Haas. Zoals bekend (zie editie 2007) liep Piet vijf jaar geleden een dwarslaesie op. Reeds éénmaal bezochten Koos en ik Piet en Meta de Haas en om die reden vraagt Koos of ik zin heb om mee te gaan.
Op het programma staat ook Willy Rekers uit het Limburgse Brunssum. Willy (61) is altijd een fervent wielerliefhebber geweest, maar door zijn drukke wielerzaak bleef de tijd daarvoor altijd beperkt. De zaak verkocht hij een paar jaar geleden en Willy ging doen, wat hij al heel lang had willen doen en dat wil zeggen: fietsen, ofwel wielrennen. In Oostenrijk werd Willy wereldkampioen in zijn leeftijdscategorie en dat moet niet onderschat worden. In oktober 2006 komt hij door een aflopende band in een bocht ten val, valt met zijn rug op een stoeprand en loopt een dwarslaesie op. Koos kent Willy, mede door vakanties, al heel lang. Dan staat er op het lijstje van Koos ook nog Piet Libregts. Met Piet ging het buitengewoon goed, maar ineens kreeg hij in oktober j.l. een hersenbloeding en raakte aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd.

Op donderdagochtend half zeven meld ik mij bij Huize Tacx, waar Sophie de koffie al heeft klaarstaan. Ook Carel Hamelink is van de partij. We gaan eerst naar Putte in België om Jan Janssen op te halen, want ook hij is een bekende van zowel Willy Rekers, als uiteraard Piet Libregts en met Piet de Haas wil Jan ook wel eens kennis maken. Het klinkt vreemd om te stellen dat een fascinerende dag volgt, terwijl we eigenlijk alleen maar geconfronteerd worden met de ellende van een ander. Boeiende gesprekken overigens met Willy Rekers, die zich goed in zijn lot kan schikken en Piet de Haas. Piet heeft nog wel zijn zwakke dagen, maar was op deze dag bewonderenswaardig, evenals zijn vrouw Meta. Het bezoek aan Piet Libregts, constant bijgestaan door zijn broer Henny, was droevig en hoe de ontwikkelingen verder gaan is op dit moment niet bekend.

In ieder geval waren de genoemde personen blij om zo rond de Kerstdagen bezoek te krijgen van geïnteresseerde wielermensen. In de gesprekken op deze dag merkte ik dat bij de een daarbij het geloof een grote rol speelt, terwijl de ander zijn leven baseert op een humanistische levensopvatting. Niet, dat dat er ook maar iets toe doet.Toen ik rond het middernachtelijk uur thuiskwam, viel ik om van moeheid na achttien uur lang onafgebroken reizen en praten. Jan Janssen en ook Koos Tacx zullen dit verhaal niet op prijs stellen, want zij doen dit volstrekt anoniem. Maar deze dag was zo indrukwekkend dat ik hem de lezer niet wil onthouden.

Wielerexpress 2008 - En dan dit nog

Lees verder van blz. 94 tot en met blz. 99 in Wielerexpress 2008.