Wielerexpress 2009 - Wim van Eyle een levende wielerencyclopedie
Wielerexpress
Wielerexpress 2009 - Wim van Eyle een levende wielerencyclopedie

De wielersport leent zich bij uitstek voor het verzamelen van allerlei zaken die daar direct of indirect mee te maken hebben. Om die reden kent het cyclisme talloze verzamelaars en die hebben veelal weer allemaal hun eigen specialisatie. Wim van Eyle (72) verzamelt geen prullaria, maar is desondanks een pure omnivoor, ofwel ‘alleseter’. Zijn verzameling bestaat grotendeels uit alles, waarop de geschiedschrijving van het cyclisme vanaf het allereerste begin is gebaseerd en dat betreft: boeken, krantenknipsels, foto’s, videobanden en uitslagenlijsten. Zijn archief staat niet willekeurig – zoals bij menig verzamelaar – ergens al of niet geordend in dozen, of op planken achteloos op zolder, maar bij Wim is alles zodanig opgeslagen, dat hij vrijwel direct bepaalde documentatie kan terugvinden.
Wim van Eyle is een fenomeen en elk bezoek bij hem is altijd weer een feest. Zonder hem zouden de edities Wielerexpress in de loop der jaren nooit uitgegroeid, ofwel geëvolueerd zijn tot het boekje, zoals dat thans voor u ligt. Een reden om deze bevlogen wielermens – met daarnaast een zeer brede interesse in allerlei andere culturele activiteiten – nader aan u voor te stellen.

Het eerste contact met de wielersport

Wim van Eyle heeft geen wielerachtergrond, hoewel hij het rijden van een wedstrijdje ooit nog wel eens in een clubritje bij de toenmalige Amsterdamse Wielervereniging “De Germaan” heeft geprobeerd, maar dat was geen succes. Hoe kwam Wim in aanraking met de wielersport, want ooit moet toch ergens de wielerbacil bij hem de kop hebben opgestoken?

Tour 1954 in beeld, archief Wim van Eyle. (Foto: Pieter Siemers)

Tour 1954 in beeld, archief Wim van Eyle. (Foto: Pieter Siemers)

Wielerexpress 2009 - Wim van Eyle een levende wielerencyclopedie

Lees verder van blz. 2 tot en met blz. 6 in Wielerexpress 2009.


Ik schrijf voor een buurtblad in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam een artikel over Hein van Breenen, die vroeger in De Koningsstraat heeft gewoond. Ik zou daar graag een twee foto's bij willen plaatsen, ik denk aan het portret met het merk locomotief erop, en een mooie actiefoto. Kunt u mij zeggen hoe ik in contact kan komen met Win van Eyle?
Veel dank,

Gerrit Wijnhoud, Raamgracht 104, 1011 KK Amsterdam
tel. 06-29303337
Gerrit Wijnhoud uit Amsterdam (30-05-10)