Wielerexpress 2009 - Leo van der Pluijm en zijn eeuwige Tourherinneringen uit 1956
Wielerexpress
Wielerexpress 2009 - Leo van der Pluijm en zijn eeuwige Tourherinneringen uit 1956

De jaren vijftig vormen een van de belangrijkste hoofdstukken in de geschiedschrijving van de naoorlogse wielersport. Namen als Wout Wagtmans, Wim van Est, Henk Faanhof, Jan Nolten en Gerrit Voorting blijven eeuwig aan deze wielerperiode herinneringen oproepen voor met name de oudere lezer. In de Tour behaalden zij etappezeges, droegen de gele trui en Wout Wagtmans streed zelfs voor de eindzege. Kortom, door hun optreden werd heel Nederland zich bewust van de heroïek die aan het cyclisme en dan vooral aan de Tour de France verbonden is. In de schaduw van genoemde namen schreef ook een zekere Leo van der Pluijm geschiedenis. Niet omdat hij etappezeges behaalde, of de gele trui droeg, maar door het feit dat hij in de Tour van 1956 in Bordeaux geklopt werd in de sprint voor de etappezege. Leo was in deze Tour als 21-jarige debutant een openbaring, maar behaalde daarna nimmer meer het niveau dat hij toen ten toon spreidde. Zijn tweede plaats in deze negende Touretappe heeft hem meer publiciteit gebracht dan een overwinning. Nog steeds kleeft deze tweede plaats aan zijn naam en mede daarom blikken we met hem terug op zijn verleden als wielrenner en zijn succes als zakenman in het leven daarna.

Leo van der Pluijm (73) groeide op in het Brabantse Dussen en verhuisde later naar Made. Zijn stem is bij onze ontmoeting krachtig en zijn lach borrelt op vanuit het diepst van zijn borstkas. Hij straalt kracht uit en heeft een prettige oogopslag. Samen met zijn vrouw Corrie bewoont hij in Made een prachtig hoekhuis met een groot dakterras, vanwaar men over het centrum van Made uitkijkt.
Zijn eerste racefietsje kocht hij begin jaren vijftig voor 45 gulden en binnen vier jaar werd de schoenmaker in opleiding, die opgroeide op het boerenbedrijf, een sterke amateur. Zijn eerste koers als beroepsrenner in 1956 is het Kampioenschap van Nederland. Het is barbaars weer en de afstand is 180 kilometer, waarbij de Cauberg 18 maal beklommen moet worden. Leo wordt tweede achter Wim van Est. Hij komt mede hierdoor in het vizier van Cees Pellenaars en op 21-jarige leeftijd maakt hij in 1956 als benjamin van de ploeg zijn debuut als Tourrenner. Daarin wordt hij een ware sensatie. Hij kan zich daarvan nog alle details herinneren.

Lees verder op pag. 30 t/m 35 in Wielerexpress 2009 over onder andere: Het Tourdebuut – De gele trui van Wout Wagtmans – Opgebaarde lijken na een Touretappe – De vedetten van weleer – Het leven na het wielrennen – Tourverslag 1956.

Leo van der Pluijm

Leo van der Pluijm

Wielerexpress 2009 - Leo van der Pluijm en zijn eeuwige Tourherinneringen uit 1956

Lees verder van blz. 30 tot en met blz. 35 in Wielerexpress 2009.