Wielerexpress
wielerexpress columns en affaires

Wielerexpress schuwt de discussie niet en gaat kritische beschouwingen niet uit de weg. Dit heeft tot diverse botsingen geleid met vooral de KNWU. Nog niet zolang geleden was deze instantie regentesk en zelfs in diverse opzichten feodaal. Onder Peter Nieuwenhuis werd echter een nieuw ’klantvriendelijk’ beleid uitgestippeld, dat heeft geleid tot een andere aanpak vanuit de KNWU. Huub Stammes kennende, zal hij dit beleid - op eigen wijze - voortzetten. Ook KNWU voorzitter Joop Atsma heeft veel bijgedragen tot een meer marktgerichte gedachte vanuit het hoofdbestuur.

Kritiek op het beleid ’oude stijl’ van de KNWU in de editie 1992 (schorsing Niels Boogaard) leidde tot een schorsing van één jaar van schrijver dezes. Daar waar het schrijven van Wielerexpress totaal niets te maken heeft met het beoefenen van de wielersport. De opmerking ofwel kwalificatie door mij van de toenmalige KNWU directeur via de spreuk: ’Sommige banen en carrières zijn als toppen van rotsen, alleen bereikbaar voor reptielen en ander kruipend ongedierte’, was de reden van deze schorsing.

Ton Gieske werd In 1993 door jurylid Neelie Schouten de overwinning ontnomen,omdat hij - alleen op de streep afstormend - zijn beide handen in de lucht stak. In de editie 1994 schreef ik hierover een zeer ’vrouwonvriendelijke’ column, waarna Neelie naar de Officier van Justitie stapte. Dit alles kreeg in de editie 1995 en 1996 weer een vervolg.

In de editie 2000 hekelde ik het feit dat fotograaf Guus de Jong een nota indiende van foto’s die door anderen zijn gemaakt. GdJ stapte naar de rechtbank en de editie 2000 moest uit de handel genomen worden. Hoe de verdere bodemprocedure verliep staat in de edities 2001 en 2002. In ieder geval leidde dit alles tot het oprichten van een comité onder de naam ’Vrienden van Wielerexpress’.

In talloze edities zijn vlijmscherpe columns of Beschouwingen opgenomen. Niet zelden heeft dit tot veel heibel geleid. Daarnaast zijn er ook veel Columns en Beschouwingen gepubliceerd die de moeite waard zijn om op deze website te plaatsen. Mede door het feit dat de betreffende edities niet meer voorradig zijn. Een selectie hiervan zal op deze website geplaatst worden zodat zij voor de websitebezoekers ’uit de vergetelheid worden ontrukt’.


Wielerexpress 2002

Wielerexpress 1999

Wielerexpress 1996

Wielerexpress 1995

Wielerexpress 1994