Wielerexpress
Recensies

Wielerexpress is uit, de koers kan beginnen

Heerlijk die zekerheden in het leven. Als het februari is, weet je dat de verschijning van de Wielerexpress van Jan Zomer niet lang meer op zich laat wachten. Dan nadert het schaatsen zijn einde, en is het wielerseizoen aanstaande.Met een beetje verbeeldingkracht kun je de helikopter van de televisie alweer boven de Bloemenriviera horen zwiepen. Peloton ontwaak! Jan Zomer is via de vlizotrap van de vliering gekomen. Wielerexpress is klaar, dus Milaan-San Remo zit eraan te komen!

Dankzij Wielerexpress overbruggen de liefhebbers al jaren moeiteloos de laatste wielerloze weken tot het begin van de klassiekers. De net verschenen 28e editie vormt daarop geen uitzondering. Het resultaat van een winterlang zweten op zijn zolderkamertje, mag er opnieuw zijn. Amateur-auteur Zomer heeft zich onder meer verdiept in het leven van Leo Duyndam, de Blonde Pijl uit het Westland.

In zijn inleiding meldt Zomer dat hij voor het verhaal zeventien mensen heeft bezocht die hun verhaal hebben gedaan over de in 1990 overleden wielrenner. Het bewogen leven van Leo Duyndam eindige nogal treurig in het Zuid-Franse Tourrettes-sur-Loup, waar hij na zijn loopbaan is gaan wonen in het huis waar ooit Ernest Hemingway woonde. Bij zijn begrafenis was slechts een handvol mensen aanwezig, onder wie zijn oud-ploeggenoot Gerben Karstens.

'De Karst' zei bij die plechtigheid dat zijn vroegere vriend voor drie had geleefd en dus eigenlijks dik in de honderd is geworden.

Duyndam (o.a. Caballero, Goudsmit-Hoff en Frisol) had het uiterlijk van een filmster en leefde daar ook naar. Zijn laatste jaren in Frankrijk was hij eenzaam. Probleem was dat hij terug in het Westland evenmin zijn draai kon vinden.

Over Duyndams overlijden - hij werd aangetroffen op de bodem van zijn zwembad - deden wilde geruchten de ronde. De wielerliefhebber Zomer schrijft dat hij het niet essentieel vindt de verhalen te controleren. 'Het zijn immers geruchten'.

Het fraaiste citaat komt voor rekening van de vader van Leo Duyndam, die over de moeizame laatste jaren van zijn zoon ooit zei: 'Iedere soldaat moet voor zijn eigen geweer zorgen. Die verantwoording kon Leo niet aan.'

Fred Segaar

Noord-Hollands Dagblad