Wielerexpress
Recensies

Herinnering aan 'onze' Leo blijft

Door Johan van Dien

Poeldijk - Het Westland heeft heel wat bekende wielrenners voortgebracht. "Dat Leo Duyndam het Westland op de wielerkaart heeft gezet en een enorme stimulator is geweest voor deze sport in de regio, daar zal iedereen het over eens rijn," denkt ex-wielercollega en vriend Dick van Kerpel. De jaarlijkse uitgave van het boek Wielerexpress, van auteur Jan Zomer, staat grotendeels in het teken van deze markante oud-wielrenner.

Duyndam behaalde vele successen in zijn bijna tien jaar durende profcarrière, voordat hij op 29-jarige leeftijd plotseling stopte. Maar de Westlander was niet zomaar een wielrenner. "Het was een man van uitersten. Hij kon een enorme charmeur, maar kon ook heel bot zijn. Maar bij collega's was hij enorm geliefd", weet Van Kerpel. Op 14-jarige leeftijd leerde Van Kerpel bij de aspiranten Duyndam kennen en reed tot de amateurs met hem samen. Leo werd daarna prof, maar contact bleef er tot diens plotselinge dood op 27 juli 1990 in Frankrijk. Duyndam was toen 42 jaar.

De in Honselersdijk geboren Leo was al van jongs af een talent. Met dispensatie ging hij vervroegd over naar de beroepsrenners. Duyndam kende vooral op de baan vele successen. Legendarisch was zijn Tour de France deelname in 1972 als rijder van de Goudsmit-Hoff ploeg van ploegleider Kees Pellenaars. Door blessures moest Leo mee naar de Tour. Hij had echt een hekel aan klimmen en de afspraak was, dat hij met het winnen van een etappe meteen naar huis mocht. De verwachting was dat hij snel een etappe zou winnen, maar dit gebeurde niet. "Wij onderling al lachen dat Leo de Pyreneeën zou gaan beklimmen." Maar Leo won de etappe naar Bayonne en stapte direct af; Zijn triomfantelijke kop staat Van Kerpel nog steeds bij.

Een andere memorabele zege behaalde Leo in 1974 in de Ronde van Zuid-Holland. Vooraf zei Leo tegen zijn ernstig zieke vader dat de bloemen vanmiddag voor hem waren. En hij hield woord.

Meer over het (wieler)leven van Leo Duyndam is te lezen in de nieuwste uitgave van Wielerexpress. Het boek, een absolute aanrader voor wielerfanaten, is verkrijgbaar in alle wielerzaken in de regio.

De Westlander