Wielerexpress
Recensies

Letterlijk: Wielerexpress 2007

Hapert - Met de betreurde Leo Duyndam als centrale figuur is Jan Zomer er weer in geslaagd van zijn jaarlijkse ''kindje'' Wielerexpress de lezer mee te nemen in en deel uit te maken van - zoals hij zelf in het voorwoord zegt - de magische wereld van het cyclisme.

Meer dan vijftig foto''s heeft Zomer aan de Blonde Pijl van het Westland besteed. In zijn beschouwing laat Zomer diverse mensen aan het woord die de op 42-jarige leeftijd gestorven Duyndam hebben meegemaakt. Zoete en trieste wielerherinneringen wisselen elkaar daarbij af.

Triest, of beter gezegd indrukwekkend, is ook het portret van Piet de Haas. Het fenomeen dat pas op 35-jarige leeftijd met de wielersport begon en vervolgens als veteraan zeshonderd (!) overwinningen behaalde, kwam in juni 2004 ongelukkig ten val met een dwarslaesie als gevolg. Treurig om een beer van een vent in zijn rolstoel te zien en het daarbijbehorende relaas te lezen.

Verder in Wielerexpress onder andere een portret van het zesdaagseduo Robert Slippens en Danny Stam, het horrorverhaal over de op EPO ''gepakte'' dopingzondaar Marc Lotz en het verloren talent Dion Murk.

Uiteraard heeft Zomer de ''serieuze'' verhalen weer keurig afgewisseld met wat luchtigere stukjes, dit in de vorm van eigen ervaringen. En voor de coureurs of lezers met een hoog testosterongehalte heeft de Zwanenburgse auteur uiteraard weer een aardige laatste pagina in petto. Deze keer schitterd na enkele jaren afwezigheid ''pinup'' Cathy Pieters op wulpse wijze de bladzijde.

Dennis Kroonen

De Trompetter (Brabant)