Wielerexpress
Recensies

Weer een mooie zomer

Zonder meer vermakelijk én ook nog eens verassend informatief is jaarlijks de uitgave van Wielerexpress waarin Jan Zomer zijn wetenswaardigheden van het peloton over de lezer uitstrooit. Het boekje, nu alweer toe aan nummer 29, is telkens weer een genot om te lezen. Zomer haalt van alles tevoorschijn en schroomt evenmin om links en rechts figuren aan zijn schandpaal te nagelen. Maar uit alles blijkt zijn onvoorwaardelijke liefde voor de wielersport. Het zijn soms ontroerende ontmoetingen met renners uit heden en verleden, maar ook grappig opgeschreven reportages waarin hij van zijn wel en wee kond doet en de lezer toch regelmatig een glimlach ontlokt.

In het huidige nummer komen onder anderen Piet Kuijs, Tiemen Groen, Michael Boogerd, Sebastian Langeveld, Robert Gesink, Jean Nelissen en Henk Faanhof aan bod. Er is een reportage over zijn reis naar de Ronde van Lombardije en hij rekent even op z'n Zomers af met official Frank van Veenendaal.

Altijd weer opvallend in Wielerexpress: de foto's die soms meer zeggen dan de zinnen van het verhaal. Zonder meer intrigerend is zijn story over Tiemen Groen, de mysterieuze kampioen van weleer. Het past in het werk van Zomer, die een eigenzinnige kijk op de wielerzaken heeft er er jaarlijks een spectaculair werkje van maakt.

Wielerrevue maart 2008